Czy czasami macie dosyć mięsa? Mi zdarza się to baaardzo
rzadko, jestem zdecydowanym mięsożercą, ale czasami rzeczywiście nie mam ochoty
na żadnego kotleta. Wtedy na obiad często jem makaron w wegetariańskiej wersji
– sami zobaczcie :)
SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ
Składniki:
Makaron spaghetti
Ser pleśniowy, najlepiej gorgonzola (lub podobny)
Szpinak – mrożony lub świeże liście
Masło
Śmietana (na porcję – 2 łyżki)
Pieprz
Czosnek (świeżo wyciśnięty)
Tarty parmezan (opcjonalnie)
Na maśle podsmażyć szpinak z czosnkiem i pieprzem, dodać śmietanę. Do tego dorzucić świeżo ugotowany makaron, wymieszać i dodać pokruszony ser. Przed podaniem można posypać makaron parmezanem.
Ha i tu się mylisz autorze przepisu! Powyższe nie jest daniem wegetariańskim. Gorgonzola to nie jest wegetariański ser i zawiera podpuszczkę pochodzenia zwierzęcego. Warto najpierw poczytac, później upubliczniac!
OdpowiedzUsuńNapisałam "ser pleśniowy, NAJLEPIEJ gorgonzola", która rzeczywiście nie jest wegetariańska, ale inne sery - z podpuszczką wegetariańską - też się nadadzą. Gorgonzola jest propozycją, bo według mnie ma odpowiednią ostrość i smak do takiego dania :)
Usuń