piątek, 12 grudnia 2014

Czekolada, pistacje i Martha


Była wyjątkowa okazja na upieczenie tortu - połowa bloga obchodziła urodziny. Idealny moment na wykorzystanie schowanego w zakładkach przepisu Marthy Stewart. I co się okazało? Że jestem po prostu bezczelna. Pierwsza gwiazda amerykańskiej telewizyjnej kuchni, twarz widniejąca na sztandarach gospodyń w Juesej tworzy jakiś przepis, a ja dodaję drugie tyle składników i jestem zadowolona. I nie żałuję, o niee ;) Czekoladowy tort z kawałkami pistacji, do tego pyszny krem i słodko-kwaśny dżem. Pyszności.

TORT CZEKOLADOWO-PISTACJOWY

Składniki (na formę 24cm):
szklanka mąki
1 i 1/4 szklanka cukru
230g czekolady (najlepiej gorzka i mleczna pół na pół)
115g masła
1/2 szklanki kefiru lub maślanki
duża szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szklanka grubo posiekanych pistacji

Dodatkowo:
150ml kremówki
250g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki dżemu truskawkowego
1/2 szklanki śmietany
120g czekolady
Pistacje

Pierwszą porcję czekolady z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do czekolady dodać cukier, lekko przestudzić, potem dokładnie wymieszać z kefirem, jajkami i pistacjami. Dodać mieszankę mączną, dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
Kremówkę ubić z cukrem prawie na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone uważając, aby ich nie przebić.
Upieczony tort ostudzić, przekroić na pół, dolny blat posmarować dżemem, kremem i przykryć drugą częścią ciasta. Śmietanę podgrzać w rondelku, dodać czekoladę i cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści. Lekko ostudzić i polać ciasto. Udekorować pistacjami.


Oparłam się na przepisie stąd:  http://www.marthastewart.com/313305/chocolate-pistachio-torte?czone=food/cake-center/favorite-cake-recipes

1 komentarz:

  1. Przepisy są po to, żeby je modyfikować :) Tort wyszedł Ci wspaniały!

    OdpowiedzUsuń