Jemy także oczami, ale wielokrotnie już się zdarzyło, że potrawy, które nie wyglądały zbyt zachęcająco, okazywały się przepyszne. Włoskie ciastka, które Wam dzisiaj prezentuję, do nich należą - nazywają się "brzydkie, ale dobre". I rzeczywiście do piękności może nie należą, ale ich smak wynagradza wygląd - mocno orzechowe, słodkie, a zależnie od czasu pieczenia - lekko ciągnące w środku lub bardzo chrupkie. W dodatku robi się je błyskawicznie - spróbujcie sami :)
BRUTTI MA BUONI
Składniki (na ok. 25 ciastek):
3 białka
200g cukru
150g zmielonych orzechów włoskich
150g zmielonych migdałów
opcjonalnie: 60g rodzynek
Orzechy wymieszać z cukrem i pokrojonymi rodzynkami, białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Obie części delikatnie połączyć i łyżką nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (w odstępach). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
Tabelka kalorii dotyczy wersji z rodzynkami :)
Pożyczam przepis - muszą być bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuń