Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
wtorek, 19 kwietnia 2016
Tradycyjny makowiec
Kto nie lubi makowców? Ja. Kto nigdy nie robił makowca? Ja. Kto upiekł makowca? Ja. Komu makowiec wyszedł? Mi. Komu smakował makowiec? Wszystkim! (mi również ;) )
Tak więc polecam!
MAKOWIEC DROŻDŻOWY
Składniki:
500 g masy makowej, przepis tutaj klik (należy wziąć 1/3 składników), może być również gotowa
Na ciasto:
300 g mąki tortowej
100 g cukru
70 g masła
2 jajka
1 żółtko
100 ml mleka
15 g drożdży
sól
Na lukier:
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
woda
Masło rozpuszczamy. Mleko delikatnie podgrzewamy- żeby było ciepłe, ale nie gorące. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej dołek i wsypujemy rozdrobnione drożdże, które zalewamy stopniowo ciepłym mlekiem i mieszamy, stopniowo dodajemy 1 jajko i 1 żółtko oraz odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i znowu wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto delikatnie obsypujemy mąką i odkładamy przykryte ściereczką na około 1 - 1,5 h, w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy - usuwamy z niego powietrze. Ciasto wałkujemy (na oprószonym mąką blacie) na prostąkątny placek o grubości 4 -6 mm. Na ciasto wykładamy masę makową i równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy nasz placek w roladę, nacinamy w kilku miejscach i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 45 minut.
Żeby przygotować lukier do miski wsypujemy pszesiany cukier puder, dodajemy sok z cytryny i stopniowo wodę (ciągle mieszając), do uzyskania pożądanej konsystencji. Wystygnięte ciasto polewamy lukrem i zostawiamy do zastygnięcia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz