Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
czwartek, 7 kwietnia 2016
Jabłkowe ciasteczka
Czy Wam też te ciasteczka przypominają kopertę z pysznym-jabłkowym listem w środku? Delikatne ciasto z białym serem, które otula pyszne i zdrowe jabłka. Sprytne połączenie najlepszych smaków tradycyjnego sernika i szarlotki - przysmak w sam raz dla najmłodszych, chociaż te ciasteczka smakują także starszym łasuchom.
CIASTECZKA SEROWO-JABŁKOWE
Składniki na ok. 50 sztuk:
250 g gładkiego sera białego
250 g mąki tortowej
200 g masła
25 g cukru
4 jabłka
cytryna
cukier puder
Ser biały, mąkę, masło i cukier łączymy ze sobą i wyrabiamy jednolita masę.Ciasto wstawiamy na 15 minut do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na pół, a następnie w plasterki (a więc pół-plasterki), skrapiamy cytryną żeby nie ściemniały. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm (nie mniej) - blat można posypać mąką- i wykrawamy z niego kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy kawałek jabłka i składamy ciastko na pół. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 20-25 minut (wkładamy do rozgrzanego piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Po wystygnięciu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnięty z slodkiefantazje.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz