środa, 27 kwietnia 2016

Sałatka z łososiem i sezamowym sosem




W celu urozmaicenia codziennych, ale i świątecznych posiłków, cały czas poszukuję nowych przepisów na sałatki i surówki. Wreszcie trafiłam na coś wyjątkowego, dlatego też dziś zapraszam na przepyszną wiosenną sałatkę z sałatą i rzodkiewką, soczystym łososiem, delikatnym awokado i nietypowym sosem z sezamem i pastą tahini.

SAŁATKA WIOSENNA Z ŁOSOSIEM I SOSEM TAHINI
Składniki:
1 paczka mieszkanki sałat (140 gramów)
5-8 rzodkiewek
2 łyżki sezamu
1 awokado
sok z cytryny

Łosoś:
500 g surowego łososia
1 łyżka oleju lub oliwy, nadającej się do smażenia
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól

Sos:
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki pasty tahini
1 i 1/2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz

Łososia filetujemy i zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę. Przyprawy do łososia mieszamy z olejem/oliwą i sokiem z cytryny, dodajemy łososia do marynaty i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy lub grillujemy łososia i zostawiamy do wystygnięcia.
W tym samym czasie przygotowujemy sałatę, rzodkiewki kroimy w plasterki, a awokado w kostkę, które następnie skrapiamy cytryną. Tak przygotowane warzywa i łososia przekładamy do miski i delikatnie mieszamy.
Sezam prażymy na gorącej patelni, często mieszamy, gdy tylko zrobi się chrupiący i lekko zrumieniony zdejmujemy patelnię z ognia. Wystudzonym sezamem posypujemy sałatkę.
Składniki sosu mieszamy (najlepszym sposobem na dokładne wymieszanie sosu jest zrobienie go w słoiku, a następnie potrząsanie słoikiem jak shakerem) i polewamy nim sałatkę. Smacznego!

Przepis zaczerpnięty z http://kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz