Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
środa, 27 kwietnia 2016
Sałatka z łososiem i sezamowym sosem
W celu urozmaicenia codziennych, ale i świątecznych posiłków, cały czas poszukuję nowych przepisów na sałatki i surówki. Wreszcie trafiłam na coś wyjątkowego, dlatego też dziś zapraszam na przepyszną wiosenną sałatkę z sałatą i rzodkiewką, soczystym łososiem, delikatnym awokado i nietypowym sosem z sezamem i pastą tahini.
SAŁATKA WIOSENNA Z ŁOSOSIEM I SOSEM TAHINI
Składniki:
1 paczka mieszkanki sałat (140 gramów)
5-8 rzodkiewek
2 łyżki sezamu
1 awokado
sok z cytryny
Łosoś:
500 g surowego łososia
1 łyżka oleju lub oliwy, nadającej się do smażenia
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól
Sos:
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki pasty tahini
1 i 1/2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Łososia filetujemy i zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę. Przyprawy do łososia mieszamy z olejem/oliwą i sokiem z cytryny, dodajemy łososia do marynaty i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy lub grillujemy łososia i zostawiamy do wystygnięcia.
W tym samym czasie przygotowujemy sałatę, rzodkiewki kroimy w plasterki, a awokado w kostkę, które następnie skrapiamy cytryną. Tak przygotowane warzywa i łososia przekładamy do miski i delikatnie mieszamy.
Sezam prażymy na gorącej patelni, często mieszamy, gdy tylko zrobi się chrupiący i lekko zrumieniony zdejmujemy patelnię z ognia. Wystudzonym sezamem posypujemy sałatkę.
Składniki sosu mieszamy (najlepszym sposobem na dokładne wymieszanie sosu jest zrobienie go w słoiku, a następnie potrząsanie słoikiem jak shakerem) i polewamy nim sałatkę. Smacznego!
Przepis zaczerpnięty z http://kwestiasmaku.com
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz