Dziś na śniadanie pyszne, słodkie omlety. Moja mama nazywa takie biszkoptowymi. Skąd to skojarzenie? To proste - są puszyste, żółciutkie, słodkie i pyszne - jak najlepszy biszkopt. Co powinniście wiedzieć o ich robieniu? No cóż....pierwsza zasada dobrego omleta: bierzemy tyle łyżek mąki, ile wzięliśmy jajek, a później ogranicza już nas tylko apetyt i wielkość patelni ;)
PUSZYSTY OMLET NA DWA SPOSOBY
I przepis - klasyczny omlet biszkoptowy
Składniki:
Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki
sól
masło
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do piany dodajemy po kolei żółtka i dalej ubijamy, ale już delikatniej. Na koniec do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy, tak żeby masa nie opadła. Omleta smażymy na maśle (może być klarowane), na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż się zrumieni. Omleta podajemy z ulubionymi dodatkami: świeżymi owocami, dżemem lub miodem.
II przepis - czekoladowy omlet biszkoptowy
Składniki:
Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżeczki kakao
1 łyżka płynnego miodu
sól
masło
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do piany dodajemy po kolei żółtka i dalej ubijamy, ale już delikatniej. Następnie do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy, tak żeby masa nie opadła. Ostatni dodajemy miód (płynny) i bardzo delikatnie mieszamy (nie musi być dokładnie).
Omleta (podobnie jak w pierwszym przepisie) smażymy na maśle (może być klarowane), na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż się zrumieni. Jednakże w tym przypadku musimy pilnować naszego śniadania, ponieważ ze względu na miód łatwiej je przypalić. Omleta możemy podać bez żadnych dodatków lub posypanego cukrem pudrem. Oczywiście będzie również smaczny z innymi składnikami - świeżymi owocami, dżemem lub miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz