Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
niedziela, 10 lipca 2016
Bób, kolendra, chili - pasta kanapkowa
Skoro sezon na bób trwa to pewnie wielu z Was szuka inspiracji i przepisów na podanie tego warzywa w wyjątkowy sposób. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom - ostatnio wypróbowałam pastę kanapkową z tym zieloniutkim warzywem. Pasta ma ciekawy smak, w którym wytrwany smakosz wyczuje azjatyckie nuty pysznie współgrające z charakterystycznym smakiem bobu. Zapraszam!
PASTA KANAPKOWA Z BOBU
Składniki:
250 g bobu
1/2 czerwonej cebuli
1 pomidor
1/4 chilli
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 garść świeżej kolendry
1/2 cytryny
1 szklanka wody
sól
pieprz
W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i chilli oraz kmin rzymski - chwilę smażymy, aby wydobyć aromat przypraw. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną kolendrę, solimy i dusimu kolejne 5 minut. Następnie dodajemy bób, sok z 1/2 cytryny oraz wodę. Gotujemy aż bób zrobi się całkowicie miękki (około 15 minut). Po ugotowaniu wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przepis zaczerpnięty z http://jadlonomia.com
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńJa też spróbuję :)
OdpowiedzUsuń