niedziela, 10 lipca 2016

Bób, kolendra, chili - pasta kanapkowa


Skoro sezon na bób trwa to pewnie wielu z Was szuka inspiracji i przepisów na podanie tego warzywa w wyjątkowy sposób. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom - ostatnio wypróbowałam pastę kanapkową z tym zieloniutkim warzywem. Pasta ma ciekawy smak, w którym wytrwany smakosz wyczuje azjatyckie nuty pysznie współgrające z charakterystycznym smakiem bobu. Zapraszam!

PASTA KANAPKOWA Z BOBU

Składniki:
250 g bobu
1/2 czerwonej cebuli
1 pomidor
1/4 chilli
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 garść świeżej kolendry
1/2 cytryny
1 szklanka wody
sól
pieprz

W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i chilli oraz kmin rzymski - chwilę smażymy, aby wydobyć aromat przypraw. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną kolendrę, solimy i dusimu kolejne 5 minut. Następnie dodajemy bób, sok z 1/2 cytryny oraz wodę. Gotujemy aż bób zrobi się całkowicie miękki (około 15 minut). Po ugotowaniu wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przepis zaczerpnięty z http://jadlonomia.com

2 komentarze: