Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
piątek, 15 lipca 2016
Migdałowe ciastka, podobno włoskie
Szukając przepisów na typowe włoskie ciasteczka natrafiłam na kilka receptur na migdałowe zgrabne kuleczki. No cóż, nie wyszły zgrabne kuleczki, a ciastka nie wyglądają jak ze zdjęć dołączonych do zastosowanych przepisów, ale i tak były pyszne. Wyraźnie słodkie, migdałowe, o miękkiej i ciągnącej konsystencji. Mimo że wygląd może nie zachęcać, to naprawdę warto.
CIASTKA MIGDAŁOWE
Składniki na ok. 25 ciastek:
300 g migdałów
3 białka z jajek
300 g cukru pudru
1 łyżka miodu
3- 4 łyżki cukru pudru
Migdały mielimy, dodajemy białka, przesiane 300 g cukru pudru i miód - mieszamy na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała. Z zastygłej masy formujemy kulki trochę większe od orzecha włoskiego, które następnie obtaczamy w pozostałym cukrze pudrze. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między ciastkami spore odstępy (ciastka się "rozleją"). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut (ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika). Ciastka należny wystudzić i dopiero wtedy zdejmować z blachy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz