piątek, 15 lipca 2016

Migdałowe ciastka, podobno włoskie


Szukając przepisów na typowe włoskie ciasteczka natrafiłam na kilka receptur na migdałowe zgrabne kuleczki. No cóż, nie wyszły zgrabne kuleczki, a ciastka nie wyglądają jak ze zdjęć dołączonych do zastosowanych przepisów, ale i tak były pyszne. Wyraźnie słodkie, migdałowe, o miękkiej i ciągnącej konsystencji. Mimo że wygląd może nie zachęcać, to naprawdę warto.

CIASTKA MIGDAŁOWE

Składniki na ok. 25 ciastek:
300 g migdałów
3 białka z jajek
300 g cukru pudru
1 łyżka miodu
3- 4 łyżki cukru pudru

Migdały mielimy, dodajemy białka, przesiane 300 g cukru pudru i miód - mieszamy na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała. Z zastygłej masy formujemy kulki trochę większe od orzecha włoskiego, które następnie obtaczamy w pozostałym cukrze pudrze. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między ciastkami spore odstępy (ciastka się "rozleją"). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut (ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika). Ciastka należny wystudzić i dopiero wtedy zdejmować z blachy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz