Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
piątek, 22 lipca 2016
Crème brûlée
Nadszedł ten dzień. Crème brûlée podawany na europejskich stołach przynajmniej od 1691 roku, zagościł wreszcie i na moim. Nie do końca jest jasne czy pierwotny przepis powstał we Francji, czy też w Anglii, ale cóż to ma za znaczenie?! Oto on! Klasyka, klasyki! Król deserów! Kawałek nieba w małej kokilce. I ta obłędna cukrowa skorupka... Aż mam ciarki, a Wy?
CRÈME BRÛLÉE
Składniki na 5-6 porcji:
400 ml śmietanki 36%
100 ml mleka 3,2%
1 laska wanilii
4 żółtka
50 g cukru
5-6 łyżek cukru brązowego
Żółtka mieszam z cukrem (nie ubijamy). Śmietankę i mleko wlewamy do garnka. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i za pomocą czubka noża wyjmujemy z niej ziarenka, które dodajemy razem z laską do mleka i śmietany. Mieszankę mleczną podgrzewamy, jednak nie gotujemy, a następnie usuwamy z niej laskę wanilii. Małymi porcjami przelewamy mleko ze śmietaną do jajek z cukrem i cały czas mieszamy (tak, żeby żółtka się nie ścięły, ale rozpuścił cukier). Jeżeli w masie pojawią się grudki, przelewamy ją przez gęste sitko.
Foremki do crème brûlée umieszczamy w głębokim, żaroodpornym naczyniu, które zalewamy wrzątkiem do połowy wysokości foremek crème brûlée (deser pieczemy w kąpieli wodnej). Do foremek rozlewamy równomiernie masę jajeczno -śmietanową. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, aż masa się zetnie. Foremki z crème brûlée studzimy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Przed podaniem każdy deser posypujemy cukrem brązowym i przypalamy palnikiem do crème brûlée lub w piekarniku na programie grill, aż na wierzchu deseru powstanie cukrowa skorupka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz