Oliwki stanowią jeden z podstawowych dodatków do dań kuchni śródziemnomorskiej. Jemy z nimi sałatki, makarony i pizzę, czasami jednak warto z bohatera drugiego planu uczynić główny składnik potrawy. I dlatego też dziś proponuję Wam pyszną pastę z czarnych oliwek, która idealnie pasuje do świeżej bułki, focacci czy jako zamiennik tradycyjnego pesto alla genovese do makaronu.
PASTA Z CZARNYCH OLIWEK
Składniki:
1 szklanka czarnych oliwek
1/4 szklanka pestek dyni
1 łyżka kaparów
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki tymianku
pieprz
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, co jakiś czas mieszamy, a gdy się delikatnie zrumienią zdejmujemy z ognia. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera (pieprz do smaku) i miksujemy na jednolitą masę. Pasta gotowa.
Przepis zaczerpnęłam z http://jadlonomia.com
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz