poniedziałek, 25 lipca 2016

Tapenada z czarnych oliwek - kolejna odsłona pasty kanapkowej

Oliwki stanowią jeden z podstawowych dodatków do dań kuchni śródziemnomorskiej. Jemy z nimi sałatki, makarony i pizzę, czasami jednak warto z bohatera drugiego planu uczynić główny składnik potrawy. I dlatego też dziś proponuję Wam pyszną pastę z czarnych oliwek, która idealnie pasuje do świeżej bułki, focacci czy jako zamiennik tradycyjnego pesto alla genovese do makaronu.

PASTA Z CZARNYCH OLIWEK

Składniki:
1 szklanka czarnych oliwek
1/4 szklanka pestek dyni
1 łyżka kaparów
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki tymianku
pieprz

Pestki dyni prażymy na suchej patelni, co jakiś czas mieszamy, a gdy się delikatnie zrumienią zdejmujemy z ognia. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera (pieprz do smaku) i miksujemy na jednolitą masę. Pasta gotowa.
Przepis zaczerpnęłam z http://jadlonomia.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz