środa, 6 lipca 2016

Naleśniki z kurczakiem szarpanym




Lubicie meksykańską kuchnię? A słyszeliście o pulled chicken - kurczaku szarpanym? Pierwszy raz jadłam takiego właśnie w meksykańskiej knajpce na warszawskim Ursynowie i się w nim zakochałam - delikatny, soczysty i pełny smaku. Przekopałam internet i postanowiłam zrobić swoją wersję, wyszło super. Takiego kurczaka można podawać na różne sposoby, nie tylko w przedstawiony tutaj-np w burgerze z sosem BBQ lub z tortillą i świeżymi warzywami.

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM SZARPANYM

Składniki na 8 naleśników:
8 naleśników pełnoziarniste (lub innych) z tego przepisu klik
1 podwójna pierś kurczaka
250 g przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
tabasco
8 zielonych szparagów
8 pomidorków koktajlowych
2 cebule
olej
6-8 łyżek startego żółtego sera
opcjonalnie: papryczki jalapeno
jogurt naturalny
szczypiorek

Piersi kurczaka myjemy i oczyszczamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przecier pomidorowy mieszamy z solą, cukrem i kilkoma kroplami tabasco, jeżeli jest gęsty dodajemy 1/4 szklanki wody. Kurczaka zalewamy przecierem, tak żeby pokryć go w całości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni i pieczemy około 3,5 godziny. Po dlugim pieczeniu kurczak będzie soczysty i bardzo delikatny, rozszarpujemy go dwoma widelcami na pasma.
W czasie pieczenia kurczaka smażymy naleśniki (przepis klik) oraz gotujemy w osolonej wodzie szparagi (odcinamy wcześniej zdrewniałe końcówki), tak żeby były prawie gotowe do jedzenia, pół-twarde. Cebule i papryczki jalapeno kroimy w krążki. Warzywa polewamy odrobiną oleju.
Do każdego naleśnika nakładamy kurczaka i po jednym szparagu, składamy na pół i umieszamy w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu naleśników układamy pomidorki koktajolwe, pokrojoną cebulę, papryczki jalapeno, a całość posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 12- 15 minut (cały czas kontrolujemy). Podajemy z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem.

1 komentarz: