Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
środa, 6 lipca 2016
Naleśniki z kurczakiem szarpanym
Lubicie meksykańską kuchnię? A słyszeliście o pulled chicken - kurczaku szarpanym? Pierwszy raz jadłam takiego właśnie w meksykańskiej knajpce na warszawskim Ursynowie i się w nim zakochałam - delikatny, soczysty i pełny smaku. Przekopałam internet i postanowiłam zrobić swoją wersję, wyszło super. Takiego kurczaka można podawać na różne sposoby, nie tylko w przedstawiony tutaj-np w burgerze z sosem BBQ lub z tortillą i świeżymi warzywami.
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM SZARPANYM
Składniki na 8 naleśników:
8 naleśników pełnoziarniste (lub innych) z tego przepisu klik
1 podwójna pierś kurczaka
250 g przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
tabasco
8 zielonych szparagów
8 pomidorków koktajlowych
2 cebule
olej
6-8 łyżek startego żółtego sera
opcjonalnie: papryczki jalapeno
jogurt naturalny
szczypiorek
Piersi kurczaka myjemy i oczyszczamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przecier pomidorowy mieszamy z solą, cukrem i kilkoma kroplami tabasco, jeżeli jest gęsty dodajemy 1/4 szklanki wody. Kurczaka zalewamy przecierem, tak żeby pokryć go w całości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni i pieczemy około 3,5 godziny. Po dlugim pieczeniu kurczak będzie soczysty i bardzo delikatny, rozszarpujemy go dwoma widelcami na pasma.
W czasie pieczenia kurczaka smażymy naleśniki (przepis klik) oraz gotujemy w osolonej wodzie szparagi (odcinamy wcześniej zdrewniałe końcówki), tak żeby były prawie gotowe do jedzenia, pół-twarde. Cebule i papryczki jalapeno kroimy w krążki. Warzywa polewamy odrobiną oleju.
Do każdego naleśnika nakładamy kurczaka i po jednym szparagu, składamy na pół i umieszamy w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu naleśników układamy pomidorki koktajolwe, pokrojoną cebulę, papryczki jalapeno, a całość posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 12- 15 minut (cały czas kontrolujemy). Podajemy z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń