Nie, to nie są takie zwykłe szaszłyki, tylko hiszpańskie pinchos.
Według cioci Wikipedii są to przekąski podobne do tapas, ale główną różnicę
stanowią wykałaczki, na które nabija się pinchos. Zrobiłam z nich nie tyle
przekąskę, co po prostu „pełnoprawne” danie, idealne na rodzinny obiad ;)
PINCHOS
Składniki:
½ kg schabu środkowego
½ cebuli
ząbek czosnku
5-6 łyżek oleju
1 torebka przyprawy do kebabów
½ pęczka natki pietruszki
Mięso pokroić w małą kostkę, z pozostałych składników przygotować zalewę (cebulę i czosnek pokroić, natkę wrzucić w gałązkach). Moczyć w niej mięso (najlepiej zostawić na noc). Mięso( bez cebuli, czosnku i natki) nabijać na patyczki do szaszłyków i smażyć na patelni lub piec na grillu (już nie dodając oleju).
Pinchos świetnie smakują z podpiekanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Enjoy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz