Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
poniedziałek, 16 grudnia 2013
Pomarańczowe tartaletki
Po robieniu tortu bezowego (przepis tutaj) zostały mi żółtka i oczywiście nie mogły się zmarnować ;) poszukiwałam przepisu na Key Lime Pie, ale wykorzystałam pomarańczę. Do tego spód z herbatników… Jeśli chodzi o smak, to skojarzyły mi się z sernikiem, chociaż twarogu w składzie nie znajdziecie ;)
POMARAŃCZOWE TARTALETKI Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM ("SERNIKOWE")
Składniki na 8 tartaletek:
5 żółtek
Puszka mleka skondensowanego (350g)
Sok z jednej pomarańczy
Skórka z połowy pomarańczy
100g herbatników
50g masła
Mleko, żółtka i sok wymieszać. Herbatniki zmielić i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Okruchami wyłożyć natłuszczone foremki, wlać pomarańczowy krem i posypać skórką pomarańczową (można posypać po upieczeniu). Piec w temperaturze 190°C przez 15-20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz