Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
wtorek, 10 grudnia 2013
Smażona skórka pomarańczowa
Świąteczne wypieki nie mogą się bez niej obyć. Co prawda dawniej za nią nie przepadałam (zawsze wybierałam pączka z najmniejszą ilością tych farfocli), ale teraz coraz bardziej przekonuję się do jej smaku. Ma charakterystyczny, słodko-gorzki smak z cytrusową nutą. Mowa oczywiście o skórce pomarańczowej :)
SMAŻONA SKÓRKA POMARAŃCZOWA
Składniki:
Skórka z dwóch dokładnie umytych pomarańczy
100g cukru (2/3 szklanki)
150ml wody (2/3 szklanki)
Sok z 1/3 cytryny
Skórkę pomarańczy moczyć w wodzie przez dwa dni, zmieniając wodę kilka razy dziennie.
Później pogotować ją przez 10 minut, wystudzić i odkroić białą skórkę. Pokroić w paseczki lub w kostkę i gotować w syropie z cukru i wody aż syrop zgęstnieje (ok. 20 minut). Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Niemalże czuje zapach tej świątecznej skórki:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńChyba moje święta się bez niej nie obejdą !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam www.u-pieczona.blogspot.com
mam nadzieję ;)
Usuń