wtorek, 10 grudnia 2013

Smażona skórka pomarańczowa


Świąteczne wypieki nie mogą się bez niej obyć. Co prawda dawniej za nią nie przepadałam (zawsze wybierałam pączka z najmniejszą ilością tych farfocli), ale teraz coraz bardziej przekonuję się do jej smaku. Ma charakterystyczny, słodko-gorzki smak z cytrusową nutą. Mowa oczywiście o skórce pomarańczowej :)


SMAŻONA SKÓRKA POMARAŃCZOWA

Składniki:
Skórka z dwóch dokładnie umytych pomarańczy
100g cukru (2/3 szklanki)
150ml wody (2/3 szklanki)
Sok z 1/3 cytryny

Skórkę pomarańczy moczyć w wodzie przez dwa dni, zmieniając wodę kilka razy dziennie. 

Później pogotować ją przez 10 minut, wystudzić i odkroić białą skórkę. Pokroić w paseczki lub w kostkę i gotować w syropie z cukru i wody aż syrop zgęstnieje (ok. 20 minut). Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny.

4 komentarze: