niedziela, 22 grudnia 2013

Udziec z indyka w jabłkach


Zgodnie z tym, co napisałam na stronie na fb (klik) – wrzucam przepis na danie, które idealnie pasuje na świąteczny obiad. Nie jest wcale trudne w wykonaniu i świetnie smakuje. U mnie w domu zwyczajowo nazywane indyk… à la kaczka - też jest pyszny, a zawiera dużo mniej kalorii ;)

UDZIEC Z INDYKA W JABŁKACH

Udziec z indyka (ze skórą i kością)
Sól
Pieprz
Tymianek
Jabłka – np. renety, boskop, antonówka (kwaśne)

Udziec posypać solą, pieprzem i tymiankiem i odstawić na kilka godzin. Obsmażyć mięso na lekko natłuszczonej patelni i przełożyć do brytfanki, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (duży udziec piecze się nawet dwie godziny). Po godzinie pieczenia dołożyć jabłka (wcześniej można odlać tłuszcz).
Jako uzupełnienie dania pasuje ryż i surówka z kapusty z białą marchewką lub surówka z cykorii. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz