środa, 17 czerwca 2015

Zwijaj!


Mówiłam, że lubię roladki. Te są dla osób mających bardziej zdecydowane podniebienia, lubiących mocne połączenia. Bakłażan, curry i imbir, a do tego migdały, które nadają naszym roladkom miłą teksturę. Enjoy! 


ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z MIGDAŁAMI

Składniki na ok. 10 sztuk:

1 bakłażan
100 g płatków migdałowych
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki imbiru
1 mały ząbek czosnku
sól

Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry, najlepiej przy pomocy łopatki do sera/obieraczki do warzyw. Następnie go grillujemy na patelni teflonowej/elektrycznym grillu i solimy. 

Migdały delikatnie rozdrabniamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy migdały, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Smażymy 2-3 minuty, delikatnie rumieniąc migdały i uwalniając aromaty przypraw.

Płaty bakłażana smarujemy migdałami i zawijamy. W związku z tym, że masa migdałowa jest dość sypka proponuję każdą roladkę przebić wykałaczką. Jeżeli chcemy, aby nasza pasta była bardziej zwarta, wystarczy wcześniej zmielić migdały.

Przepis zaczerpnięty z qchenne-inspiracje.blogspot.com

Warzywa i owoce z grilla

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz