Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
środa, 17 czerwca 2015
Zwijaj!
Mówiłam, że lubię roladki. Te są dla osób mających bardziej zdecydowane podniebienia, lubiących mocne połączenia. Bakłażan, curry i imbir, a do tego migdały, które nadają naszym roladkom miłą teksturę. Enjoy!
ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z MIGDAŁAMI
Składniki na ok. 10 sztuk:
1 bakłażan
100 g płatków migdałowych
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki imbiru
1 mały ząbek czosnku
sól
Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry, najlepiej przy pomocy łopatki do sera/obieraczki do warzyw. Następnie go grillujemy na patelni teflonowej/elektrycznym grillu i solimy.
Migdały delikatnie rozdrabniamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy migdały, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Smażymy 2-3 minuty, delikatnie rumieniąc migdały i uwalniając aromaty przypraw.
Płaty bakłażana smarujemy migdałami i zawijamy. W związku z tym, że masa migdałowa jest dość sypka proponuję każdą roladkę przebić wykałaczką. Jeżeli chcemy, aby nasza pasta była bardziej zwarta, wystarczy wcześniej zmielić migdały.
Przepis zaczerpnięty z qchenne-inspiracje.blogspot.com
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz