Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
wtorek, 2 sierpnia 2016
Pasztet, kurze wątróbki, tuńczyk, porto
Mania przygotowywania najróżniejszych smarowideł do kanapek trwa w najlepsze! Dzisiaj przepis na coś w rodzaju pasztetu, o specyficznym smaku podrobów z dodatkiem tuńczyka, mocnego porto i natki pietruszki. Osoby, które lubią wątróbki powinny być zachwycone, a i fani pasztetu się nie rozczarują. Zapraszam!
PASZTET Z KURZYCH WĄTRÓBEK I TUŃCZYKA
Składniki:
5 wątróbek z kurczaka
170 g - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1/3 szklanki porto
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 pęczek natki pietruszki
woda
sól
pieprz
Ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie, dodajemy oczyszczone wątróbki i tuńczyka. Wszystko smażymy do momentu aż wątróbki utracą czerwony kolor. Następnie dodajemy porto i gotujemy około 2-3 minut, pozwalając odparować nadmiarowi płynu. Całość zalewamy gorącą wodą (tak aby przykryć wątróbki) i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 30 minut w odkrytym garnku, tak aby wątróbki się ugotowały, a nadmiar wody odparował. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawiamy całość solą i pieprzem. Jeszcze ciepłe blendujemy, tak aby z wątróbek i kurczaka powstała gładka masa z wyczuwalnymi kawałkami natki.
Przepis zaczerpnięty z http://wloskieprzepisy.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz