piątek, 28 października 2016

Kanapka z bekonem, dżemem i ostrymi papryczkami


Lubię hamburgery, frytki i pizzę. Dieta typu fast food może nie jest zdrowa, ale nie oszukujmy się - jest super smaczna, a na dodatek często sięgamy do niej, żeby poprawić sobie humor. Najgorzej jest gdy w środku nocy, dopadną nas smutne myśli lub akurat nasz mózg postanowi zająć się wszystkimi problemami świata, tymi prawdziwymi jak i wyimaginowanymi. Wtedy trzeba sięgnąć po coś, co Amerykanie nazywają "comfort food" a ja po prostu "coś tłustego lub słodkiego, co przykryje wszystkie smutki", a więc fast food będzie najlepszy. I właśnie na takie okazje idealnie sprawdzi się kanapka z chrupiącym bekonem, rozpuszczonym, ciągnącym się serem, ostrymi papryczkami i dla przełamania - dżemem jagodowym. Nie zastanawiajcie się, tylko po prostu ją zróbcie!

KANAPKA Z BEKONEM, DŻEMEM I OSTRYMI PAPRYCZKAMI

Składniki na 1 porcję:
2 kromki chleba
3 plasterki boczku surowego, wędzonego
2 plasterki cheddara lub innego żółtego sera
2 łyżeczki dżemu jagodowego lub porzeczkowego
kilka plasterków jalapeño lub innej ostrej papryczki 
masło

Chleb smarujemy z jednej strony masłem i na tej stronie smażymy na patelni, do zrumienienia. W tym samym czasie na dość dużym ogniu smażymy plasterki boczku, aż będą chrupiące. Chleb zdejmujemy z patelni i na chrupiącej, zrumienionej stronie układamy składniki: na jednej kromce usmażony boczek, następnie ser i ostre papryczki, drugą kromkę smarujemy dżemem i składamy kanapkę. Na patelni rozpuszczamy kawałek masła i smażymy na złoto kanapkę, najpierw z jednej, a potem drugiej strony. Gotowe!
Kanapkę możecie również przygotować w opiekaczu lub na grillu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz