Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
czwartek, 13 października 2016
Cannelloni z mięsem z sosem szpinakowo - pieczarkowym
Dziś mamy dla Was pyszny pomysł na obiad! Jeżeli lubicie włoskie smaki, spaghetti czy lasagne bolognese to przepis z pewnością dla Was. Pyszne cannelloni z sosem podobnym do tradycyjnego bolognese (a przy okazji dużo prostszym do przygotowania), a do tego klasyczny beszamel i drobne urozmaicenie - dodatkowy sos ze szpinakiem i pieczarkami. Dla takiego efektu warto poświęcić trochę czasu!
CANNELLONI Z MIĘSEM Z SOSEM SZPINAKOWO-PIECZARKOWYM
Składniki na ok 4 porcje:
1 opakowanie makaronu cannelloni (250 g)
Nadzienie:
2 cebule
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
750 g przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku czosnku
1 garsć świeżej świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
Sos:
1 cebula
250 g pieczarek
150 g szpinaku
120 g mascarpone
olej
czosnek
sól
pieprz
Beszamel:
1 łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
1 szklanka mleka
5-7 łyżek startego parmezanu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 jajko
Nadzienie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju. Dodajemy mięso mielone i smażymy. Gdy mięso nie będzie już surowe dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek, posiekaną bazylię, cukier i przyprawy, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy wszystko razem około 5 minut i przestudzamy.
Sos: Cebulę kroimy w drobną kostkę, podobnie pieczarki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, a gdy ta się zeszkli, dorzucamy pieczarki. Pieczarki przysmażamy na złoto, dodajemy liście szpinaku. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość i stanie się miękki, dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym (ew. granulowanym) czosnkiem do smaku.
Beszamel: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy cały czas trzymając garnek na ogniu, jednocześnie pilnując, żeby nie przypalić masy. Do mąki z masłem dodajemy podgrzane mleko, dokładnie mieszamy, dodajemy parmezan oraz gałkę muszkatołową, mieszamy, aż masa zgęstnieje, wtedy zdejmujemy z ognia. Jajko ubijamy i cienkim strumieniem wlewamy do masy, cały czas mieszając.
Składanie dania: Cannelloni nadziewamy mięsem i ciasno układamy pierwszą warstwę w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej należy nasmarować tłuszczem (najlepiej zwykłym olejem). Na cannelloni nakładamy równomiernie sos szpinakowo- pieczarkowy, tak żeby oblał dokładnie ścianki makaronu, miejsca niepokryte sosem niestety nie zmiękną, makaron będzie surowy. Na sos nakładamy cienką warstwę beszamelu (około 1/3 całego beszamelu). Na wierzchu układamy drugą warstwę nadzianego makaronu, zalewamy resztą beszamelu, dokładnie oblewając cały makaron. Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut, na ostatnie 5 minut można włączyć opcję grill. Gotowe!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudowne jest to cannelloni. Zapraszam na swój blog kulinarny. :) Wiele przepisów, które na pewno Ciebie zainteresują. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDziękujemy za zaproszenie, będziemy zaglądać :) mamy nadzieję, że przygotujesz nasze cannelloni i zjesz ze smakiem <3
Usuń