Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
środa, 26 października 2016
Muffiny jabłkowo-migdałowe
Czasami, szczególnie w takie chłodne i deszczowe dni, zamiast kanapek mam ochotę w pracy przegryźć coś innego, najlepiej słodkiego, co doskonale uzupełni popołudniową kawę. Sięgam wtedy po drożdżówkę lub babeczkę, ale że te sklepowe nie są zbyt smaczne, staram się upiec coś własnego. Dziś padło na pyszne, wilgotne jabłkowe babeczki z chrupiącymi migdałami o delikatnej nucie cynamonu. Koniecznie spróbujcie!
MUFFINY JABŁKOWO-MIGDAŁOWE
Składniki na 12 sztuk:
2 średnie jabłka
100 g masła
2 jajka
125 ml mleka
250 g mąki
50 g obranych migdałów (mogą być płatki)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masło rozpuszczamy, dodajemy jajka i mleko - mieszamy ze sobą. W drugiej misce mieszamy suche składniki - mąkę, rozdrobnione (zmiksowane) migdały, cukier trzcinowy i waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Do suchych składników dodajemy mokre, jabłka oraz miód. Mieszamy delikatnie do połączenia składników. Nakładamy do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości (babeczki urosną). Babeczki wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Przepis zaczerpnięty z http://kwestiasmaku.com
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz