środa, 26 października 2016

Muffiny jabłkowo-migdałowe


Czasami, szczególnie w takie chłodne i deszczowe dni, zamiast kanapek mam ochotę w pracy przegryźć coś innego, najlepiej słodkiego, co doskonale uzupełni popołudniową kawę. Sięgam wtedy po drożdżówkę lub babeczkę, ale że te sklepowe nie są zbyt smaczne, staram się upiec coś własnego. Dziś padło na pyszne, wilgotne jabłkowe babeczki z chrupiącymi migdałami o delikatnej nucie cynamonu. Koniecznie spróbujcie!

MUFFINY JABŁKOWO-MIGDAŁOWE

Składniki na 12 sztuk:
2 średnie jabłka
100 g masła
2 jajka
125 ml mleka
250 g mąki
50 g obranych migdałów (mogą być płatki)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g cukru trzcinowego
2 łyżki miodu

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masło rozpuszczamy, dodajemy jajka i mleko - mieszamy ze sobą. W drugiej misce mieszamy suche składniki - mąkę, rozdrobnione (zmiksowane) migdały, cukier trzcinowy i waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Do suchych składników dodajemy mokre, jabłka oraz miód. Mieszamy delikatnie do połączenia składników. Nakładamy do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości (babeczki urosną). Babeczki wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Przepis zaczerpnięty z http://kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz