Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
poniedziałek, 17 października 2016
Zupa dyniowa z gruszką i marchewkami
Halloween już blisko, wyciągamy z szaf stroje czarownic, sztuczne pajęczyny i kupujemy smakołyki na zabawę "cukierek albo psikus". W tym czasie w kuchni króluje dynia, pomarańczowa i pachnąca, oczywisty symbol amerykańskiego święta duchów. Ja swojej nie wycinałam i tak jak rok temu postanowiłam zrobić z niej zupę (przepis na zeszłoroczną tutaj klik). Proponuję żebyście i Wy porzucili amerykański zwyczaj kaleczenia dyń, odłożyli noże i chwycili za łyżki, pychota!
ZUPA DYNIOWA Z GRUSZKĄ I MARCHEWKAMI
Składniki na ok. 6 porcji:
ok. 2,5 kg dyni (świeżej, ze skórką)
2 średnie marchewki
4 średnie ziemniaki
1 pomarańcza
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
3 gruszki
1,5 l bulionu
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki ostrej papryki
100 g płatków migdałowych
sól
pieprz
oliwa
Dynię wydrążamy, kroimy na cienkie księżyce. Marchewki obieramy i kroimy w słupki, gruszki kroimy na połowę i wydrążamy gniazda nasienne. Dynię, gruszki i marchewki oblewamy oliwą, dynię dodatkowo posypujemy cynamonem. Tak przygotowane warzywa i owoce pieczemy razem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez około 20 minut (do miękkości). Po upieczeniu dynię obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę, czosnek i pozostałe przyprawy (oprócz cynamonu i rozmarynu) i smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy ziemniaki i zalewamy całość gorącym bulionem. Gotujemy do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie.
Po tym czasie do zupy dodajemy dynię i 3/4 marchewki (pozostałe zostawiamy do dekoracji zupy). Do zupy dodajemy sok z pomarańczy i miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia.
Zupę podajemy z połówką gruszki, kilkoma słupkami marchewki, posypaną migdałami. Smacznego!
Przepis inspirowany przepisem z https://zakochanewzupach.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz