Wszystkie narody mają swoje słodkie placki, znamy przecież racuchy, crepes czy pancakes. Idąc dalej możemy sięgnąć po marokańskie baghrir czy greckie tiganites (może już niedługo zagoszczą na naszym blogu ;) ). Rosjanie też mają coś do powiedzenia w tej kwestii - ich syrniki są delikatne, puszyste i po prostu pyszne. Słodkie, serowe placuszki w sam raz na śniadanie czy słodki, wegetariański obiad. Ja się zakochałam!
SYRNIKI
Składniki na ok. 6 placków:
250 g twarogu
1 jajko
2 łyżki mąki
1,5 łyżki cukru
ew. 3 łyżki żurawiny suszonej (lub innych suszonych lub świeżych drobnych owoców, orzechów)
szczypta soli
Dodatkowo:
mąka
masło klarowane lub zwykłe
Ser przecieramy przez sitko na gładką masę lub blendujemy. Dodajemy jajko, mąkę, cukier i żurawinę i mieszamy na gładką masę. Mokrymi rękoma formujemy placki (kulki, które następnie rozpłaszczamy), obtaczamy w mące i smażymy na maśle (na średnim ogniu), na złoty kolor. Placki możemy podać same lub z miodem czy dżemem.
Mógłby mi ktoś zrobić takie śniadanie do łóżka...
OdpowiedzUsuńSamemu sobie też czasami warto zrobić taką przyjemność <3
Usuń