Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
wtorek, 11 października 2016
Zupa syczuańska
Nadeszła jesień, a wraz z nią deszcze i chłód. Pogoda nie rozpieszcza, więc po powrocie do domu wszyscy mamy ochotę usiąść przy kominku, zakopać się pod kocem, oglądać telewizję i jakoś przeczekać do wiosny. Niestety w mieszkaniu nie mam kominka, co jest oczywistym niedopatrzeniem (dziś to wiem ;) ), więc aby się rozgrzać i wprawić w lepszy humor sięgam po pyszne zupy. Ostatnio, po zachwycającej pomidorowej po arabsku (dla zainteresowanych przepis tutaj klik), postanowiłam sięgnąć po ulubione azjatyckie smaki. I tak oto mogłam się rozkoszować bulionem rodem z Syczuanu. Polecam!
ZUPA SYCZUAŃSKA
Składniki na ok. 6 porcji:
1 l bulionu
150 g schabu
150 g kapusty pekińskiej
2 szalotki lub 1 cebula
1 papryczka chili
50 g makaronu ryżowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1,5 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
1 dymka lub szczypiorek
pieprz
olej
Na marynatę do schabu:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Składniki na marynatę mieszamy, mięso kroimy w cienkie, małe plasterki i mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 15-30 minut. Kapustę siekamy, cebulę kroimy w piórka, papryczkę chili w drobne paseczki/kostkę. Bulion zagotowujemy, na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, podsmażamy mięso, dodajemy kapustę, cebulę i paprykę. Smażymy 2-3 minuty. Wszystkie składniki z patelni wrzucamy ostrożnie do gotującego się bulionu. Dodajemy ocet, sos sojowy, olej sezamowy oraz imbir i pieprz. Gotujemy wszystko razem około 5 minut i dodajemy makaron ryżowy. Gdy makaron zmięknie (zajmie to około 1-2 minut) zupa jest gotowa do podania, a podajemy ją z posiekaną dymką/szczypiorkiem.
Przepis zaczerpnięty z http://mojegotowanie.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda fajnie, zrobilabym tylko nie wiem czy uda mi się zgromadzić wszystkie składniki w jednym czasie
OdpowiedzUsuńNa szczęście większość przypraw można trzymać miesiącami, więc może się uda - trzymam kciuki, bo naprawdę warto :)
Usuń