Muffinki czy też babeczki to taki swojski, smaczny smakołyk, ktory ani nie wygląda jakoś specjalnie ładnie, ani nie ma wyrafinowanego smaku. Nie chcę przez to powiedzieć, że nie warto ich piec czy jeść, bo oczywiście warto, ale po prostu tym charaktryzują się typowe muffiny. I właśnie dlatego te z dzisiejszego przepisu nie są z całą pewnością typowe - ich smak jest głęboki, bardzo ciekawy, a sos z porto dodaje im wyszukanego smaku.
BABECZKI ZE ŚLIWKAMI I SOSEM Z PORTO I DAKTYLAMI
Składniki na 12 sztuk:
3 dojrzałe banany
6 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 ml oliwy
3 jajka
12 śliwek węgierek
Sos:
100 ml porto
20 ml wody
50 g suszonych daktyli
1 łyżeczka cynamonu
Do podania:
kwaśna śmietana
orzechy włoskie
Wszystkie składniki na babeczki, oprócz śliwek miksujemy na gładką masę (np w blenderze), masę przelewamy do foremek wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości foremek. Na każdą babeczkę nakładamy po jednej wypestkowanej i przekrojonej na pół lub na cztery śliwce - możemy użyć mrożonych, nie rozmrażamy ich przed pieczeniem. Babeczki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, na 20 minut - pieczemy do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Do małego garnuszka wsypujemy daktyle, zalewamy porto i wodą, dodajemy cynamon, odstawiamy na 10-15 minut. Następnie gotujemy całość na małym ogniu, co jakiś czas mieszając około 15 minut. Blendujemy na gładką masę, jeżeli będzie bardzo gęsta dodajemy trochę wody.
Babeczki podajemy polane daktylowym sosem, kwaśną śmietaną i posypane posiekanymi orzechami włoskimi.
Przepis inspirowany przepisem z http://kukbuk.com.pl
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudowna propozycja babeczek :) Uwielbiam
OdpowiedzUsuńBabeczki robią furorę :D
Usuń