poniedziałek, 28 listopada 2016

Amerykańskie naleśniki cytrynowo-makowe

W weekendowe poranki mam więcej czasu, dlatego też na sobotnie i niedzielne śniadania staram się podawać moim najbliższym (no i sobie) dania wyjątkowe, inne od codziennych kanapek czy jogurtu z płatkami. W związku z powyższym w ostatnią niedzielę zagościła u nas kolejna odsłona naleśników, tym razem wariacja na temat amerykański pankejków. Śniadanie było rozkoszne i przyjemne, a w całym domu roznosił się zapach świeżego ciasta, cytryny i maku, już poczuliśmy klimat zbliżających się Świąt. Spróbujcie!

AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI CYTRYNOWO-MAKOWE

Składniki na 2 porcje:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki drobnego cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
2 cytryny
1 jajko
1/3 szklanki maku
3 łyżeczki masła

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy w jednej misce. W drugiej misce mieszamy maślankę, sok i otartą skórkę z dwóch cytryn, jajko, mak i rozpuszczone masło. Mokre składniki przelewamy do suchych i delikatnie mieszamy, masa zacznie od razu rosnąć, więc nie możemy jej zbyt mocno mieszać bo opadnie, w masie przed smażeniem mogą zostać grudki.
Na małej patelni rozgrzewamy odrobinę masła, nakładamy porcję ciasta (około 1,5 cm grubości) i smażymy na małym ogniu na złoto z każdej strony. Podajemy ze słodkimi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz