W weekendowe poranki mam więcej czasu, dlatego też na sobotnie i niedzielne śniadania staram się podawać moim najbliższym (no i sobie) dania wyjątkowe, inne od codziennych kanapek czy jogurtu z płatkami. W związku z powyższym w ostatnią niedzielę zagościła u nas kolejna odsłona naleśników, tym razem wariacja na temat amerykański pankejków. Śniadanie było rozkoszne i przyjemne, a w całym domu roznosił się zapach świeżego ciasta, cytryny i maku, już poczuliśmy klimat zbliżających się Świąt. Spróbujcie!
AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI CYTRYNOWO-MAKOWE
Składniki na 2 porcje:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki drobnego cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
2 cytryny
1 jajko
1/3 szklanki maku
3 łyżeczki masła
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy w jednej misce. W drugiej misce mieszamy maślankę, sok i otartą skórkę z dwóch cytryn, jajko, mak i rozpuszczone masło. Mokre składniki przelewamy do suchych i delikatnie mieszamy, masa zacznie od razu rosnąć, więc nie możemy jej zbyt mocno mieszać bo opadnie, w masie przed smażeniem mogą zostać grudki.
Na małej patelni rozgrzewamy odrobinę masła, nakładamy porcję ciasta (około 1,5 cm grubości) i smażymy na małym ogniu na złoto z każdej strony. Podajemy ze słodkimi dodatkami.
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz