środa, 16 listopada 2016

Kruche babeczki z budyniem

Kruche babeczki z waniliowym lub śmietankowym nadzieniem dostaniemy w każdej cukierni czy piekarni, więc jaki jest sens przygotowywania ich w domu? Otóż sens jest ogromny, bo o ile babeczki w ogóle kupić łatwo, to kupienie babeczek jednocześnie świeżych, pysznych, prawdziwie kruchych, o delikatnym nadzieniu, słodko pachnących i bez okropnych dodatków jest właściwie niemożliwe. A te babeczki właśnie takie są! Wiem, że już się rozpływacie, więc do pieczenia!

KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM

Składniki na 12 babeczek:
Ciasto:
400 g mąki krupczatki
250 g masła + masło do formy
1 żółtko
150 g drobnego cukru do wypieków
80 ml wody

Nadzienie:
1 opakowanie budyniu (zgodnie z opakowaniem na 500 ml mleka)
600 ml mleka
3-4 łyżki cukru

Dodatkowo:
cukier puder

Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem,cukrem, żółtkiem i wodą. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy budyń - zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając o 100 ml więcej mleka. Odstawiamy budyń do całkowitego ostygnięcia.
Foremki na babeczki smarujemy dokładnie masłem. Ciasto dzielimy na 12 porcji, każdą z nich dzielimy w proporcji 2/3 do 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy foremkę, nakładamy około 1-1,5 łyżki budyniu. Z pozostałej części ciasta formujemy kulkę, rozpłaszczamy i przykrywamy babeczkę, sklejając brzegi ciasta. Przygotowane babeczki możemy włożyć na 5 minut do zamrażarki.
Babeczki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 20-25 minut. Gorące babeczki wyjmujemy z piekarnika, po 5 minutach wyjmujemy je z foremek (wystarczy odwrócić foremki) i studzimy, najlepiej na kratce. Przed podaniem wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz