Kruche babeczki z waniliowym lub śmietankowym nadzieniem dostaniemy w każdej cukierni czy piekarni, więc jaki jest sens przygotowywania ich w domu? Otóż sens jest ogromny, bo o ile babeczki w ogóle kupić łatwo, to kupienie babeczek jednocześnie świeżych, pysznych, prawdziwie kruchych, o delikatnym nadzieniu, słodko pachnących i bez okropnych dodatków jest właściwie niemożliwe. A te babeczki właśnie takie są! Wiem, że już się rozpływacie, więc do pieczenia!
KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM
Składniki na 12 babeczek:
Ciasto:
400 g mąki krupczatki
250 g masła + masło do formy
1 żółtko
150 g drobnego cukru do wypieków
80 ml wody
Nadzienie:
1 opakowanie budyniu (zgodnie z opakowaniem na 500 ml mleka)
600 ml mleka
3-4 łyżki cukru
Dodatkowo:
cukier puder
Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem,cukrem, żółtkiem i wodą. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy budyń - zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając o 100 ml więcej mleka. Odstawiamy budyń do całkowitego ostygnięcia.
Foremki na babeczki smarujemy dokładnie masłem. Ciasto dzielimy na 12 porcji, każdą z nich dzielimy w proporcji 2/3 do 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy foremkę, nakładamy około 1-1,5 łyżki budyniu. Z pozostałej części ciasta formujemy kulkę, rozpłaszczamy i przykrywamy babeczkę, sklejając brzegi ciasta. Przygotowane babeczki możemy włożyć na 5 minut do zamrażarki.
Babeczki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 20-25 minut. Gorące babeczki wyjmujemy z piekarnika, po 5 minutach wyjmujemy je z foremek (wystarczy odwrócić foremki) i studzimy, najlepiej na kratce. Przed podaniem wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem.
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz