Spring roll to azjatyckie "gołąbki" - zawijaski z papieru ryżowego z różnorakim nadzieniem. Najpopularniejsze w Polsce są te smażone, rodem z Wietnamu czyli wszystkim znane, popularne sajgonki. Jednakże w ostatnim czasie rynek kulinarny podbija wersja bardziej delikatna, z soczystymi składnikami i dużą ilością chrupiących warzyw. Nic dziwnego, że zaczęliśmy utożsamiać nazwę spring roll właśnie z tymi konkretnymi azjatyckimi "gołąbkami", w końcu spring to wiosna, a z czym jak nie z wiosną może nam się kojarzyć takie świeże nadzienie. Ja je uwielbiam, nawet bardziej od klasycznych chrupiących sajgonek. Koniecznie spróbujcie!
SPRING ROLLS Z ŁOSOSIEM I KREWETKAMI
Składniki na 15-20 sztuk (w zależności od wielkości papieru ryżowego):
Łosoś:
200 g łososia
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju arachidowego lub innego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
Krewetki:
150 g krewetek
2 łyżeczki sambal oelek lub sriracha
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
1 łyżka oleju arachidowego lub innego
Dodatkowo:
15-20 arkuszy papieru ryżowego
20 g grzybów mun
1 marchewka
mieszanka sałat lub sałata lodowa
świeża kolendra
100 g makaronu ryżowego
1 łyżka octu ryżowego lub innego
1 łyżka sosu sojowego
6 łyżek orzechów arachidowych
Łosoś: Rybę kroimy w podłużne paski, pozostałe składniki mieszamy ze sobą i tak powstałą marynatą dokładnie zalewamy łososia, odstawiamy na 15-30 minut i smażymy rybę do zrumienienia. Odstawiamy.
Krewetki: Owoce morza oczyszczamy, pozostałe składniki mieszamy ze sobą i tak powstałą marynatą dokładnie zalewamy krewetki, odstawiamy na 15 - 30 minut, smażymy i odstawiamy.
Makaron ryżowy: Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), do odcedzonego makaronu dodajemy sos sojowy i ocet, dokładnie mieszamy. Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni, dodajemy do makaronu.
Pozostałe składniki: Jeżeli używamy suszonych grzybów mun namaczamy je około 15 minut we wrzątku, następnie kroimy w cienkie paseczki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, kolendrę siekamy.
Arkusze papieru ryżowego pojedynczo namaczamy w ciepłej wodzie, rozkładamy na wilgotnej ściereczce, na brzegu papieru układamy małe porcje wszystkich składników (rybę i krewetki można łączyć, ale ja robiłam dwa rodzaje spring rolls - jedne z łososiem, drugie z krewetkami). Spring rolls zawijamy jak polskie gołąbki - boczne krawędzie oraz krawędź papieru ryżowego, przy którym ułożone są składniki zawijamy do środka i zwijamy całość wzdłuż dłuższej krawędzi. Podajemy z sosem sojowym.
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz