czwartek, 3 listopada 2016

Spring rolls z łososiem i krewetkami

Spring roll to azjatyckie "gołąbki" - zawijaski z papieru ryżowego z różnorakim nadzieniem. Najpopularniejsze w Polsce są te smażone, rodem z Wietnamu czyli wszystkim znane, popularne sajgonki. Jednakże w ostatnim czasie rynek kulinarny podbija wersja bardziej delikatna, z soczystymi składnikami i dużą ilością chrupiących warzyw. Nic dziwnego, że zaczęliśmy utożsamiać nazwę spring roll właśnie z tymi konkretnymi azjatyckimi "gołąbkami",  w końcu spring to wiosna, a z czym jak nie z wiosną może nam się kojarzyć takie świeże nadzienie. Ja je uwielbiam, nawet bardziej od klasycznych chrupiących sajgonek. Koniecznie spróbujcie!

SPRING ROLLS Z ŁOSOSIEM I KREWETKAMI

Składniki na 15-20 sztuk (w zależności od wielkości papieru ryżowego):
Łosoś:
200 g łososia
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju arachidowego lub innego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku

Krewetki:
150 g krewetek
2 łyżeczki sambal oelek lub sriracha
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
1 łyżka oleju arachidowego lub innego

Dodatkowo:
15-20 arkuszy papieru ryżowego
20 g grzybów mun
1 marchewka
mieszanka sałat lub sałata lodowa
świeża kolendra
100 g makaronu ryżowego
1 łyżka octu ryżowego lub innego
1 łyżka sosu sojowego
6 łyżek orzechów arachidowych

Łosoś: Rybę kroimy w podłużne paski, pozostałe składniki mieszamy ze sobą i tak powstałą marynatą dokładnie zalewamy łososia, odstawiamy na 15-30 minut i smażymy rybę do zrumienienia. Odstawiamy.
Krewetki: Owoce morza oczyszczamy, pozostałe składniki mieszamy ze sobą i tak powstałą marynatą dokładnie zalewamy krewetki, odstawiamy na 15 - 30 minut, smażymy i odstawiamy.
Makaron ryżowy: Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), do odcedzonego makaronu dodajemy sos sojowy i ocet, dokładnie mieszamy. Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni, dodajemy do makaronu.
Pozostałe składniki: Jeżeli używamy suszonych grzybów mun namaczamy je około 15 minut we wrzątku, następnie kroimy w cienkie paseczki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, kolendrę siekamy.
Arkusze papieru ryżowego pojedynczo namaczamy w ciepłej wodzie, rozkładamy na wilgotnej ściereczce, na brzegu papieru układamy małe porcje wszystkich składników (rybę i krewetki można łączyć, ale ja robiłam dwa rodzaje spring rolls - jedne z łososiem, drugie z krewetkami). Spring rolls zawijamy jak polskie gołąbki - boczne krawędzie oraz krawędź papieru ryżowego, przy którym ułożone są składniki zawijamy do środka i zwijamy całość wzdłuż dłuższej krawędzi. Podajemy z sosem sojowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz