Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
piątek, 25 listopada 2016
Zupa jabłkowo-ziemniaczana z kaczką
Niedzielne obiady to okazja na ugotowanie czegoś "bardziej". Tym razem doszło do połączenia kaczki z jabłkiem, co jest znanym i lubianym połączeniem. Tutaj w zupełnie innym wydaniu: gęsta, kremowa zupa z wyraźnym aromatem jabłka, a do tego różowa pierś kaczki. Spróbujcie sami, czy to stare połączenie w nowej wersji Wam się spodoba :)
ZUPA JABŁKOWO-ZIEMNIACZANA Z KACZKĄ
Składniki:
2 łyżki masła
700g ziemniaków
3 jabłka (kwaśne)
pierś kaczki (ze skórą)
200ml kremówki
750ml bulionu warzywnego
sok z cytryny
łyżeczka skórki z pomarańczy
majeranek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dorzucić obrane i pokrojone na duże kawałki ziemniaki i jedno jabłko (ze skórką, ale bez gniazda nasiennego). Obsmażyć je, dodać bulion i gotować, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksować za pomocą blendera, dodać kremówkę i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni usmażyć pierś kaczki (najpierw trzeba położyć mięso skórką do dołu, poczekać, aż się zrumieni, a tłuszcz wytopi, obrócić i dosmażyć z drugiej strony, wszystko potrwa ok. 10 minut), następnie zawinąć ją w folię i pozwolić odpocząć.
Do tłuszczu wytopionego z kaczki dodać dużą szczyptę majeranku, dorzucić pokrojone w plasterki pozostałe jabłka (ze skórką), skropić sokiem z cytryny i obsmażyć, na koniec dodając startą skórkę pomarańczową.
Zupę podawać dodając do każdej porcji jabłka i plasterki piersi kaczki.
Na podstawie przepisu z http://mojegotowanie.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz