Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
poniedziałek, 21 listopada 2016
Sałatka z kuskusem
W ostatnim poście z przepisem na marokańskie klopsiki (przepis tutaj klik) obiecałam, że już wkrótce zaproponuję Wam przepis na jakiś pyszny dodatek do tego dania. To "wkrótce" nadeszło szybciej niż myślałam i już dzisiaj prezentuję przepyszną sałatkę z kuskusem, która idealnie dopełni każde danie o marokańskich, tureckich czy arabskich aromatach. Chrupiące warzywa, kwaśny sok z limonki, ostra papryczka oraz słodkie pestki granatu okazały się strzałem w dziesiątkę!
SAŁATKA Z KUSKUSEM
Składniki:
1 szklanka kuskusu
1/2 łyżeczki soli
wrzątek
1 średni ogórek zielony
1 cebula czerwona
1-2 pomidory
1- 2 zielone papryczki chili
1 ząbek czosnku
1/2 granatu
1/2 pęczka mięty
1/2 pęczka natki pietruszki
1 limonka
2-3 łyżki oliwy
Kuskus mieszamy w dużej misce z solą i zalewamy wrzątkiem, tak aby poziom wody był wyższy od kuskusu o ok 1,5 cm i odstawiamy do momentu, w którym kuskus wchłonie całą wodę, wtedy próbujemy i gdyby był jeszcze twardy dolewamy odrobinę wody i mieszamy. Następnie widelcem mieszamy kuskus, aby uzyskać sypką konsystencję. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ogórka zielonego myjemy, nie obieramy i kroimy w średnią kostkę, pomidora również myjemy i nie obieramy kroimy w drobną kostkę, a cebulę i czosnek (obrane ;)) w bardzo drobną. Miętę i natkę siekamy, zostawiając kilka listków mięty do dekoracji. Z papryczki usuwamy gniazdo nasienne i drobno siekamy. Przygotowujemy pestki granatu. Wszystkie składniki mieszamy z kuskusem, sałatkę doprawiamy sokiem z jednej limonki, dokładnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę polewamy oliwą i ozdabiamy porwaną miętą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz