Znany wszystkim (bliżej lub dalej) chlebek bananowy gościł na naszym blogu już dwa razy - pierwszy - przepis tutaj klik, delikatny i z ciekawym smakiem solonego słonecznika, drugi, który osobiście wolę - przepis tutaj klik, cudownie wilgotny i słodki. Okazuje się jednak, że równie pyszny efekt możemy osiągnąć używając pysznej, soczystej dyni, na którą właśnie trwa sezon. Chlebek dyniowy ma bardzo przyjemny, lekko piernikowy smak - ten ostatni dzięki aromatycznym przyprawom. Jeżeli chcecie, aby te aromaty były wyraźnie wyczuwalne proponuję podwoić ilość dodawanych przypraw.
CHLEBEK DYNIOWY
Składniki:
1 szklanka purée z dyni (poniżej opisuję, jak zrobić takie purée w domu)
80 g masła
1 szklanka cukru trzcinowego
1,5 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
3 goździki
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
Goździki rozgniatamy w moździerzu na proszek, łączymy z pozostałymi przyprawami i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki (masło musi być miękkie) łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do nasmarowanej masłem formy do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut - do suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut, a następnie wyjmujemy z formy i studzimy, najlepiej na kratce.
Aby przygotować purée ze świeżej dyni należy ją oczyścić z pestek i włóknistej części miąższu. Następnie należy pokroić dynię na mniejsze kawałki, przełożyć do brytfanny, przykryć ją folią aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni do miękkości. Celem przyspieszenia pieczenia można do brytfanny z dynią nalać trochę wody. Po wyjęciu z piekarnika dynię należy obrać (czekamy aż przestanie być parząca) i jeszcze ciepłą zblendować na gładką masę.
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Piekłam ostatnio podobny - pyyychaaa
OdpowiedzUsuńTak, gdzieś kcalmar miał podobne! Potwierdzam! Pycha!
OdpowiedzUsuńTak, naprawdę warto zrobić :) myślę, że wypróbujemy jeszcze wiele przepisów na takie chlebki :D
OdpowiedzUsuń