Kuchnia azjatycka jest niesamowicie różnorodna i jak dla
mnie zawsze pyszna. Dziś przygotowałam kurczaka na dwa sposoby – tym razem
mięso po prostu usmażyłam na patelni, ale że wiosna i lato coraz bliżej polecam
te przepisy na naszego polskiego grilla, aby zastąpić czymś ciekawszym
tradycyjną kiełbasę i karkówkę :)
SATAY Z KURCZAKA NA DWA SPOSOBY
I przepis
Składniki:
4 piersi z kurczaka
Marynata:
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
2 łyżki trawy cytrynowej
6 łyżek sosu rybnego
6 łyżek sosu sojowego
125 ml mleka kokosowego
125 ml oleju
1 łyżka cukru brązowego
½ łyżeczka białego pieprzu
Kurczaka kroimy w długie paski (wzdłuż). Czosnek, imbir
(w skórce) i trawę cytrynową siekamy i mieszamy z resztą składników marynaty i
wkładamy do niej kurczaka na kilka godzin. Paski kurczaka nabijamy na patyczki
do szaszłyków, składając je w „harmonijkę”.
Na kurczaku pozostawiamy sporą ilość marynaty. Smażymy na gorącej patelni
przez kilka minut z każdej strony, aż kurczak się zrumieni.
II przepis
Składniki:
4 udka z kurczaka
4 źdźbła trawy cytrynowej
Marynata:
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
2 papryczki pepperoni
2 łyżki trawy cytrynowej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka kurkumy
sok z 1 limonki
125 ml oleju
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz