wtorek, 17 marca 2015

Azja na patyku

Kuchnia azjatycka jest niesamowicie różnorodna i jak dla mnie zawsze pyszna. Dziś przygotowałam kurczaka na dwa sposoby – tym razem mięso po prostu usmażyłam na patelni, ale że wiosna i lato coraz bliżej polecam te przepisy na naszego polskiego grilla, aby zastąpić czymś ciekawszym tradycyjną kiełbasę i karkówkę :)

SATAY Z KURCZAKA NA DWA SPOSOBY

I przepis
Składniki:
4 piersi z kurczaka

Marynata:
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
2 łyżki trawy cytrynowej
6 łyżek sosu rybnego
6 łyżek sosu sojowego
125 ml mleka kokosowego
125 ml oleju
1 łyżka cukru brązowego
½ łyżeczka białego pieprzu

Kurczaka kroimy w długie paski (wzdłuż). Czosnek, imbir (w skórce) i trawę cytrynową siekamy i mieszamy z resztą składników marynaty i wkładamy do niej kurczaka na kilka godzin. Paski kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków, składając je w „harmonijkę”.  Na kurczaku pozostawiamy sporą ilość marynaty. Smażymy na gorącej patelni przez kilka minut z każdej strony, aż kurczak się zrumieni.

II przepis
Składniki:
4 udka z kurczaka
4 źdźbła trawy cytrynowej

Marynata:
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
2 papryczki pepperoni
2 łyżki trawy cytrynowej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka kurkumy
sok z 1 limonki
125 ml oleju

Udka trybujemy i każde dzielimy na dwie części. Czosnek, imbir, papryczki i trawę cytrynową siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Kurczaka marynujemy kilka godzin, a najlepiej całą noc. Wyjmujemy kurczaka z marynaty i zdejmujemy z niego jej nadmiar (tak aby na kurczaku nie pozostały kawałki czosnku i innych składników). 4 źdźbła trawy cytrynowej przekrawamy na pół i na każdą nabijamy po kawałku kurczaka. Kurczaka kładziemy na natłuszczoną, gorącą patelnię i smażymy po kilka minut z każdej strony. Pod koniec smażenia na patelnię wlewamy pozostałą marynatę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz