Tarta to zawsze świetny pomysł - może być zarówno słodka, jak i słona, a zrobienie ciasta jest banalne i szybkie, smak zaś....mmm obłędny! Ja uwielbiam takie z owocami - kruche ciasto, krem budyniowy, soczyste owoce i galaretka. Dziś przygotowałam wariację z pieczonymi jabłkami, była pyyyyyyszna!
TARTA Z PIECZONYMI JABŁKAMI
Składniki:
Na spód (forma do tarty 24 cm średnicy):
200 g mąki pszennej
70 g cukru
135 g masła
2 żółtka
Krem:
1 budyń waniliowy + składniki wymienione na opakowaniu
Dodatki:
4 średniej wielkości kwaśne jabłka
cukier brązowy
cynamon
1/2 opakowania galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem, dodajemy zimne, pokrojone na kawałki masło i żółtka, szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i schładzamy przez minimum 40 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy natłuszczonej masłem. Dno tarty nakłuwamy widelcem.Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180ºC i pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i lekko studzimy. Wylewamy masę na tartę.
Jabłka obieramy i kroimy w pół-plasterki. Wykładamy kawałki jabłek (tak żeby się nie dotykały) na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Jabłuszka posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180ºC (najlepiej z funkcją termoobiegu), aż owoce zmiękną.
Przestudzone jabłka układamy na tarcie i zalewamy warstwą tężejącej galaretki. Czekamy do pełnego zastygnięcia i wcinamy!
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz