poniedziałek, 23 marca 2015

Szarlotko-tarta

Tarta to zawsze świetny pomysł - może być zarówno słodka, jak i słona, a zrobienie ciasta jest banalne i szybkie, smak zaś....mmm obłędny! Ja uwielbiam takie z owocami - kruche ciasto, krem budyniowy, soczyste owoce i galaretka. Dziś przygotowałam wariację z pieczonymi jabłkami, była pyyyyyyszna!

TARTA Z PIECZONYMI JABŁKAMI
Składniki:
Na spód (forma do tarty 24 cm średnicy):
200 g mąki pszennej
70 g cukru
135 g masła
2 żółtka

Krem:
1 budyń waniliowy + składniki wymienione na opakowaniu

Dodatki:
4 średniej wielkości kwaśne jabłka
cukier brązowy
cynamon
1/2 opakowania galaretki cytrynowej lub pomarańczowej

Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem, dodajemy zimne, pokrojone na kawałki masło i żółtka, szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i schładzamy przez minimum 40 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy natłuszczonej masłem. Dno tarty nakłuwamy widelcem.Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180ºC i pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy.

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i lekko studzimy. Wylewamy masę na tartę.

Jabłka obieramy i kroimy w pół-plasterki. Wykładamy kawałki jabłek (tak żeby się nie dotykały) na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Jabłuszka posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180ºC (najlepiej z funkcją termoobiegu), aż owoce zmiękną.

Przestudzone jabłka układamy na tarcie i zalewamy warstwą tężejącej galaretki. Czekamy do pełnego zastygnięcia i wcinamy!
Waniliowy Weekend VI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz