niedziela, 15 marca 2015

Tort z kremem gianduia


Piekąc to ciasto inspirowałam się Włochami,  które są moim rajem kulinarnym. Nazwa kremu użytego w torcie pochodzi od czekoladek Gianduiotto, które zgodnie z tym, co twierdzi ciocia Wikipedia, są rodzajem czekoladek typowym dla Piemontu, produkowanym w Turynie. Wynalazł je Caffarel, najbardziej znany piemoncki cukiernik. Pralinki te zawdzięczają swój pyszny smak mieszance cukru, kakao i orzechów laskowych, podobnie jak mój tort.

CZEKOLADOWE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI

Składniki na tortownicę 24 cm średnicy:
Ciasto:
185 g masła
185 g cukru pudru
90 g masła orzechowego
3 jajka
1,5 żółtka
185 g mąki uniwersalnej
25 g kakao
5 g drożdży
1 łyżeczka cukru waniliowego

Krem cz. 1:
185 ml mleka tłustego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 żółtka
60 cukru
15 g mąki uniwersalnej

Krem cz. 2
95  ml śmietany 18 %
125 g masła
75 g cukru pudru
55 g masła orzechowego
12 g kakao
2 łyżki alkoholu (u mnie koniak)
37 g gorzkiej czekolady

Do dekoracji:
Rozdrobnione i uprażone orzechy laskowe

Ciasto: Masło i cukier miksujemy, dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Dalej mieszając stopniowo dodajemy jajka i 1,5 żółtka oraz pozostałe składniki. Masę przelewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy. Pieczemy przez 30 minut w 180ºC. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Krem cz. 1: Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym. W misce ucieramy żółtko z cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy. Do masy wlewamy odrobinę mleka, a następnie stopniowo dodajemy resztę. Następnie całą masę przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia mieszając – uwaga masa bardzo szybko zgęstnieje. Wystudzamy.
Krem cz. 2: Mieszamy kakao ze śmietaną i roztopioną czekoladą. Ucieramy masło z cukrem, cały czas miksując dodajemy mieszankę czekoladową, alkohol oraz masło orzechowe, a na koniec krem cz. 1.

Ciasto przekrawamy na pół i na pierwszej połowie rozprowadzamy 1/3 kremu gianduia. Na wierzchu kładziemy drugą połowę ciasta i pokrywamy resztą kremu, zostawiając odrobinę do dekoracji. Ciasto obsypujemy uprażonymi orzechami laskowymi i dekorujemy resztą kremu.

2 komentarze: