Wstyd się przyznać, ale nigdy wcześniej nie piekłam sernika.
Szczerze mówiąc to, jako dziecko nie znosiłam białego sera i było to jedno z
niewielu ciast, którego po prostu nie lubiłam. No ale dojrzałam, sernik zaczął
mi smakować i stwierdziłam, że czemu nie – spróbuję upiec tego potwora. Walka
była ciężka, długa i męcząca, ale wyszłam z niej zwycięsko!
SERNIK Z CYTRYNOWĄ POLEWĄ
Składniki na tortownicę 24 cm:
Spód:
180 g ciastek zbożowych (ja użyłam imbirowych)
60 g masła
Masa serowa:
700 g sera białego (gładkiego)
1 szklanka cukru
4 jajka
200 g śmietany 18 %
50 ml soku z cytryny
1 budyń śmietankowy
Polewa:
200 g śmietany 18 %
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki cukru pudru
Ciasteczka mielimy i łączymy z roztopionym masłem. Przekładamy
masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy.
Cukier ucieramy z jajkami, dodajemy budyń i miksujemy. Do
gładkiej masy dodajemy ser, śmietanę i sok z cytryny, mieszamy.
Masę wylewamy do tortownicy na schłodzony wcześniej spód. Do
piekarnika wkładamy naczynie z wodą, a następnie rozgrzewamy piekarnik do
250ºC. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i w takiej temperaturze pieczemy
przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120ºC. Pod koniec
pieczenia mieszamy składniki na polewę i wylewamy ją na ciasto – pieczemy kolejne
25 minut.
Ciasto pieczemy, aż drewniany patyczek włożony do ciasta
będzie suchy – czysty. Mój sernik piekł się ponad dwie i pół godziny, ale było
warto - wyszedł puszysty, wilgotny i słodko – kwaśny.
Przepis zaczerpnięty z http://pieczarkamysia.blox.pl/
Przepis zaczerpnięty z http://pieczarkamysia.blox.pl/
Przepis dodaję do akcji:
Bardzo smakowicie wygląda (:
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, żeby zrobić imbirowy spód!
OdpowiedzUsuń