W jednej z moich ulubionych, azjatyckich knajpek podają
wyśmienite tajskie curry. Żółte, czerwone, zielone, z krewetkami, kurczakiem,
kaczką… Po prostu każde. Zastanawiałam się czy mogę zrobić coś równie smacznego
w domu. W celu rozwiązania tej zagadki - zapraszam do przepisu - spróbujcie i
oceńcie sami… Warto ;)
TAJSKIE, ZIELONE CURRY Z KURCZAKA
Składniki:
½ kg piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
6 dużych pieczarek
400 ml mleka kokosowego (gęstego)
sok i otarta skórka z 1 limonki
4 łyżki oleju
sos rybny, cukier, sól- do smaku
sos rybny, cukier, sól- do smaku
Pasta curry:
1 cebula
3 źdźbła trawy cytrynowej
3 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
3 papryczki pepperoni zielone
1 pęczek kolendry
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki pieprzu białego
1 łyżeczka soli
Składniki na pastę (po przygotowaniu – umyciu, obraniu)
miksujemy na gładką masę. Pieczarki kroimy w ćwiartki, a paprykę w paski. W
woku (lub na głębokiej patelni) rozgrzewamy olej i smażymy na nim przez 1
minutę przygotowaną wcześniej pastę curry. Do podsmażonej pasty dodajemy mleko
kokosowe i pokrojone mięso – zagotowujemy i dusimy przez kolejne 5 minut. Do
mieszanki dodajemy warzywa, skórkę i sok z limonki i jeszcze chwilę gotujemy –
po przygotowaniu papryka powinna być chrupiąca. Doprawiamy do smaku sporą ilością
sosu rybnego (ja dodałam około 4-5 łyżek), odrobiną soli i cukru. Podajemy z
ryżem, najlepiej jaśminowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz