Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
niedziela, 29 marca 2015
Brownie z kremem z masła orzechowego i karmelem
Dziś pyszne ciasto dla osób lubiących nietypowe połączenia. Nadchodziła wyjątkowa okazja i nie wiedziałam, co upiec. Inspiracja przyszła do mnie sama - zastanawiając się co i jak podać, podjadałam masło orzechowe z kawałkami mlecznej czekolady pomyślałam:"A może tort o smaku słodko-słonym? Czemu nie?!"
BROWNIE Z KREMEM Z MASŁA ORZECHOWEGO I KARMELEM
Składniki na tortownicę 24 cm średnicy:
Ciasto:
200g gorzkiej czekolady
135g masła
¾ szklanki cukru brązowego
3 jajka
80 g mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
Krem:
220g sera mascarpone
160g masła orzechowego
Karmel:
¼ szklanki wody
150g drobnego cukru
1/3 szklanki śmietanki 30 %
Do dekoracji:
200g solonych orzeszków ziemnych
Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy posiekaną czekoladę i również rozpuszczamy. Garnek zdejmujemy z palnika i studzimy czekoladową masę. Mieszamy jajka z cukrem waniliowym, dodajemy masę czekoladową i miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 ºC piekarnika i pieczemy około 30 minut. Ciasto studzimy.
Składniki na krem (mascarpone i masło orzechowe) dokładnie mieszamy. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem i gotujemy do osiągnięcia przez syrop koloru złocisto – bursztynowego. W czasie gotowania syropu nie mieszamy, możemy czasami „potrząsnąć” rondelkiem. Zdejmujemy garnek z palnika i wlewamy śmietankę. Mieszamy aż karmel rozpuści się w śmietance. Zostawiamy do zgęstnienia.
Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni.
Po wystygnięciu wszystkich części ciasta, przystępujemy do jego złożenia. Na brownie nakładamy krem i rozsmarowujemy, przykrywamy warstwą uprażonych orzechów i polewamy karmelem. Gotowe!
Przepis zaczerpnięty z www.mojewypieki.com/
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmm, musiało smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńA ile mąki? :P
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz! Przepis uzupełniony - mąki 80 g.
Usuń