czwartek, 11 sierpnia 2016

Lody Oreo


Coraz częściej w różnych kawiarniach można spotkać lody z popularnymi przekładanymi ciasteczkami. Czemu nie zrobić ich w swojej kuchni? Przepis, z którego skorzystałam, nie jest ani trochę skomplikowany - spróbujcie sami! :)

LODY OREO

Składniki:
500ml kremówki (30 lub 36%)
250ml mleka
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru z wanilią
2 żółtka
10 ciastek Oreo

Sparzone żółtka utrzeć z cukrem, aż powstanie puszysta, jasna masa. Mleko podgrzać ze śmietanką do momentu, aż na brzegu garnka pojawią się bąbelki. W tym momencie stopniowo dodawać płyn do masy z żółtek, cały czas miksując. Po zmiksowaniu całości przelać masę do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu do zgęstnienia (przez 7-10 minut). 
Masę przelać przez sitko i ostudzić. Potem przelać ją do maszyny do robienia lodów i mrozić, kiedy masa wyraźnie zgęstnieje dodać pokruszone ciastka. Jeśli nie macie maszynki - przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki na godzinę, przemieszać, dorzucić ciastka i mrozić dalej, zamieszać po kolejnej godzinie.

Źródło: cukrowawrozka.pl



2 komentarze: