sobota, 6 sierpnia 2016

Panna Cotta


Kuchnia włoska to nie tylko pizza i spaghetti, ale również wachlarz fantastycznych deserów. Tiramisu, semifreddo, cantuccini i panna cotta, to coś co lubimy wszyscy, a co zawdzięczamy naszym przyjaciołom z Półwyspu Apenińskiego. Dziś przepis na tę ostatnią: delikatną, waniliową i rozkosznie słodką panna cottę. Zapraszamy!

PANNA COTTA

Składniki na 4-5 porcji:
500 ml słodkiej śmietanki 30%
50 g cukru
1 laska wanilii
1,5 łyżeczki żelatyny
2 - 3 łyżki wody

Sos:
2 szklanki owoców (truskawki, maliny, porzeczki, jagody)
cukier

Laskę wanili przekrawamy wzdłuż. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy ziarenka wyjęte z przekrojonej wanilii (za pomocą czubka ostrego noża), laskę waniilii oraz cukier. Bardzo powoli, co jakiś czas mieszając doprowadzamy śmietankę do zagotowania. Następnie, cały czas mieszając, gotujemy śmietankę przez około 10 minut na małym ogniu. Śmietankę zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
Naczynka na panna cottę opłukujemy w zimnej wodzie. Rolzewamy gorącą śmietankę, a gdy wystygnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż zastygnie.
Owoce na sos wkładamy do garnka, możemy dodać odrobinę wody i gotujemy. Dodajemy cukier do smaku.
Panna cottę podajemy z gorącym sosem owocowym. Gdybyście mieli problem z wyjęciem panna cotty z foremek wystarczy je polać ciepłą wodą i odstawić na chwilę foremki do góry dnem - deser sam się wysunie na talerzyk.


2 komentarze:

  1. wypróbuj gotowanie sosu z czerwonym winem - smak jest o wiele lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź :) z pewnością spróbuję!

      Usuń