CHLEB SODOWY
Składniki:
240 g mąki pszennej tortowej
240 g mąki żytniej + do podsypania
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
400 ml maślanki
Suche składniki mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy maślankę i mieszamy do dokładnego połączenia składników, tak długo aż ścianki miski będą czyste (nie będzie na nich resztek ciasta). Blat oprószamy mąką, wykładamy ciasto, które uklepujemy, formujemy w kulę, na koniec spłaszczamy, przysiskając wierzch. Ciasto posypujemy mąką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb nacinamy na krzyż - dość głęboko, ściskamy delikatnie ciasto (chleb i tak rozejdzie się w pieczeniu). Wkładamy rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz