wtorek, 30 sierpnia 2016

Prosty chleb sodowy


Upiekłam swój pierwszy chleb w życiu. Wiedząc, że pieczenie chleba to nie igraszka, wybrałam najprostszy z przepisów samego chlebowego guru - Paula Hollywood'a i zakasałam rękawy. Po wypieczeniu mojego pierwszego bochenka nadal twierdzę, że pieczenie chleba z całą pewnością może nastręczyć wielu problemów, ale nie w tym konkretnym przypadku! Na dodatek upieczony bochenek był smaczny i miał cudownie chrupiącą skórkę. Warto!

CHLEB SODOWY

Składniki:
240 g mąki pszennej tortowej
240 g mąki żytniej + do podsypania
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
400 ml maślanki

Suche składniki mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy maślankę i mieszamy do dokładnego połączenia składników, tak długo aż ścianki miski będą czyste (nie będzie na nich resztek ciasta). Blat oprószamy mąką, wykładamy ciasto, które uklepujemy, formujemy w kulę, na koniec spłaszczamy, przysiskając wierzch. Ciasto posypujemy mąką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb nacinamy na krzyż - dość głęboko, ściskamy delikatnie ciasto (chleb i tak rozejdzie się w pieczeniu). Wkładamy rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz