Lubicie kurki? W domu mam prawdziwego fana pieprzników jadalnych (gdyby ktoś nie wiedział, to tak - kurka = pieprznik jadalny), który od początku sezonu grzybowego suszy mi głowę, żebym coś z nich przygotowała. Kupiłam ryż do risotto oraz wspomniane grzybki, zalałam wrzątkiem kostki rosołowe (poszłam na totalną łatwiznę, niczym królowa brytyjskiej kuchni Nigella Lawson) i przystąpiłam do gotowania. Proste i przyjemne danie, w sam raz na przystawkę lub danie główne. Smacznego!
RISOTTO Z KURKAMI
Składniki na ok. 4 porcje:
300 g ryżu arborio (do risotto)
200 g kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 litr bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
3 łyżki śmietany
3 łyżki startego parmezanu
kilka listków bazylii
parmezan do podania
Kurki oczyszczamy. Większe grzyby kroimy, mniejsze zostawiamy w całości. Cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę. Bulion zagotowujemy i zestawiamy z ognia, w przypadku gdy nie mamy czasu lub ochoty na przygotowanie prawdziwego bulionu wystarczy nam ten z kostki rosołowej (na 1 litr wody 2 kostki rosołowe). Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem, odrobinę solimy, dodajemy suchy ryż i podsmażamy 2 minuty, na średnim ogniu - tak żeby ryż się nie przypalił. Dodajemy grzyby i smażymy kolejną minutę, dwie. Po dodaniu ryżu mieszamy bardzo delikatnie, tak żeby nie uszkodzić struktury ziarenek. Dodajemy 3 chochle bulionu i gotujemy, aż ryż wchłodnie płyn, następnie dodajemy kolejne porcje bulionu - po 1-2 chochle, robimy tak, aż ryż będzie odpowiednio miękki (ryż na risotto podajemy al dente). Podczas gotowania co jakis czas mieszamy risotto, po dodaniu bulionu najlepej robić to poprzez ruszanie i potrząsanie patelnią. Wbrew temu co możemy znaleźć na wielu stronach z przepisami na risotto, nie powinniśmy go mocno mieszać, ani robić tego przez cały czas gotowania - w ten sposób uszkodzimy ryż, a zamiast prawdziwego risotto dostaniemy papkę ryżową. Gdy ryż uzyska właściwą konsystencję dodajemy starty parmezan i śmietanę, sól i pieprz do smaku i mieszamy, jeszcze chwilkę podgrzewając.Zdejmujemy risotto z ognia i posypujemy posiekaną bazylią. I gotowe, możemy podać dodatkowy parmezan.
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz