wtorek, 9 sierpnia 2016

Łosoś, cytrusy, botwina, rukola




Łosoś to taka fantastyczna ryba, która nie dość, że jest smaczna, to na dodatek możemy ją przyrządzić na milion sposobów, podać do niej najróżniejsze dodatki i niezależnie od wszystkiego (no prawie wszystkiego) kompozycja będzie udana. Dlatego też, gdy zobaczyłam przepis, który na pierwszy rzut oka wydawał się dość dziwny - łosoś, cytrusy, botwina, rukola i suszone pomidory - nie wahałam się ani chwili. I teraz mogę powiedzieć jedno: polecam!

CYTRUSOWY ŁOSOŚ Z SALSĄ Z RUKOLI I BOTWINY

Składniki na 8 porcji:
Łosoś:
800 g surowego łososia (najlepszy będzie filet w skórze)
1/2 szklanki oliwy
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 limonka
1 pomarańcza

Salsa:
100 g rukoli
1 pęczek botwiny
100 g suszonych pomidorów
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
50 g pistacji
1/2 limonki
1 łyżka miodu
oliwa
sól
pieprz

Łososia oczyszczamy i dzielimy na porcje. Oliwę mieszamy z miodem, sosem sojowym, sokiem i skórką limonki oraz otartą skórką pomarańczy. Łososia obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie pieczemy łososia w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 18 minut (na początku pod przykryciem, a ostatnie 3-4 minuty bez przykrycia).
Rukolę, botwinę, suszone pomidory oraz pistacje siekamy. Dodajemy pozostałe składniki: sok z limonki, olej z suszonych pomidorów, miód, kilka łyżek oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy na  kilka godzin, żeby składniki się przegryzły.
Łososia podajemy z ryżem i salsą.

 Przepis zaczerpnięty z "Przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. Ryby są super"

2 komentarze: