Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
wtorek, 9 sierpnia 2016
Łosoś, cytrusy, botwina, rukola
Łosoś to taka fantastyczna ryba, która nie dość, że jest smaczna, to na dodatek możemy ją przyrządzić na milion sposobów, podać do niej najróżniejsze dodatki i niezależnie od wszystkiego (no prawie wszystkiego) kompozycja będzie udana. Dlatego też, gdy zobaczyłam przepis, który na pierwszy rzut oka wydawał się dość dziwny - łosoś, cytrusy, botwina, rukola i suszone pomidory - nie wahałam się ani chwili. I teraz mogę powiedzieć jedno: polecam!
CYTRUSOWY ŁOSOŚ Z SALSĄ Z RUKOLI I BOTWINY
Składniki na 8 porcji:
Łosoś:
800 g surowego łososia (najlepszy będzie filet w skórze)
1/2 szklanki oliwy
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 limonka
1 pomarańcza
Salsa:
100 g rukoli
1 pęczek botwiny
100 g suszonych pomidorów
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
50 g pistacji
1/2 limonki
1 łyżka miodu
oliwa
sól
pieprz
Łososia oczyszczamy i dzielimy na porcje. Oliwę mieszamy z miodem, sosem sojowym, sokiem i skórką limonki oraz otartą skórką pomarańczy. Łososia obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie pieczemy łososia w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 18 minut (na początku pod przykryciem, a ostatnie 3-4 minuty bez przykrycia).
Rukolę, botwinę, suszone pomidory oraz pistacje siekamy. Dodajemy pozostałe składniki: sok z limonki, olej z suszonych pomidorów, miód, kilka łyżek oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy na kilka godzin, żeby składniki się przegryzły.
Łososia podajemy z ryżem i salsą.
Przepis zaczerpnięty z "Przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. Ryby są super"
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mniam, wygląda cudnie! :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spróbujecie :)
Usuń